29 Eylül 2009 Salı

RSS Kanalları ile Haber Takibi

TeknolojikKazalar.org'un önemli bir bölümü teknolojik kazalar ile ilgili bilgi kaynaklarını barındıran "Doküman Bilgi Sistemi". Bu bölümde gazete haberleri, web siteleri, yıllık kayıtları, fotoğraflar, videolar gibi çok çeşitli bilgi kaynakları, kazalar ile ilişkilendirilmiş olarak arşivlenebiliyor.

Bilgi kaynaklarını kolay erişilebilir şekilde arşivlemek gerçekten önemli, sonuçta herşey onlar üzerine kurulu. Ama daha önemlisi arşivleyecek bilgi kaynaklarına ulaşabilmek.

Eski kazalar (1976-2006 yılları arası) ile ilgili bilgileri derlemek için gazete arşivinde oldukça uzun bir çalışma yapmak gerekti. Sayfa sayfa eski gazeteleri araştırmak, ilgili haberleri bulup fotoğraflarını çekmek, fotoğrafları bilgisayar ortamında düzenlemek, yazıları metin haline dönüştürmek, yazım kontrollerini yapmak... Tek kişinin altından kalkabileceği bir şey kesinlikle değil. Neyseki kötü gün dostu arkadaşlar var! Onlar sayesinde tamamlanabildi.

Yakın zamanda gerçekleşen kazalar ile ilgili bilgileriyse online gazetelerden takip ederek eklemeye çalışıyorum. Hürriyet'in "Haber Alarmı" ve NTV-MSNBC'nin "Haber Geldi Servisi" bu amaçla kullandığım araçlardı, işleri de oldukça kolaylaştırıyorlardı. En azından gelişmeler oldukça haberler otomatik geliyor, haber peşinde koşmak gerekmiyordu. Ama bu yöntemin bazı dezavantajları var:

  • Programlar bilgisayar açık olduğu sürece çalışıyor. Dolayısıyla bilgisayardan uzak olduğunuz süre boyunca (tatil) haberleri alamıyorsunuz.
  • Her kaynak için ayrı bir program çalışması gerekiyor. Sadece Hürriyet Haber Alarmı'nın 30Mb hafıza kullandığı düşünülürse, kullandıkları sistem kaynakları gerçekten az değil. Özellikle benimki gibi eski sayılabilecek bir sisteme sahipseniz (Acer TravelMate C110, 900Mhz, 1Gb Ram)
Bilgisayardan uzak olmaya pek bir çözümüm yoktu. O dönemler için sonrasında web sitelerinden anahtar kelimeler ile arama yapıp haberleri toplamaya çalışıyordum. Program sayısını azaltmak içinse aklıma RSS okuyucular geldi. Sonuçta haber sitelerinin hemen hemen hepsi artık RSS kanalları ile yayın yapıyorlar. Windows için popüler ve önerilen bütün RSS okuyucuları denedim. Ama hiçbiri beklentilerimi karşılamadı. Çok garip ama, basit ve az hafıza kullanan bir RSS okuyucu gerçekten yok.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder